تاریخچه فناوری اطلاعات وارتباطات
فناوری اطلاعات تاریخی طولانی وبیشتر از هزار سال داردکه با اولین نقاشی ها در غارها و ابداع نوشتن و اختراع چاپ در سال های ۱۵۰۰ شروع شداین فن آوری با اختـراع نخستيـن تكنولوژي انقلاب صنعتـي در سالهاي 1660 الي 1850 با اختراع موتور بخار ادامه یافت و با دومين انقلاب صنعتي در سالهـاي 1890 الي 1930 و اختـراع الكتـريسيته و توسعـه صنعت شيمـي استمـرارپیدا کرد، در انقلاب سوم صنعتـي با اختـراع راديو، تلويزيون و كامپيوتر تكميل شد. اگر فنـاوري اطلاعـات را به مجموعهاي از خدمـات و محصولاتـي اطـلاق نمائيـم كـه دادههـاي خـام را به اطـلاعـات مفيد، در دستـرس و بـا معنـي تبديل مينمايد؛ بايد ظهور اينترنت را نقطه اوج و كمال تسعه فناوري در حال حاضر بدانيم (عبادی،رحیم،1384).
نخستين كامپيوتر در سال 1944 در دانشگاه هاروارد توسط هاروارد ايكن و با كمك مالـي و فنـي شركت IBM سـاخته شد. نوع كاملتـر آن در سـال 1964 در دانشـگاه پنسيلوانيا به نام «ايناك» براي حل مسائل مربوط به انفجار، جهت اداره اردنانس ارتش آمـريكا و توسط دكتر ماكلي واكـرت ساخته و تكميل شد. در سال 1952 ميلادي نيـز نخستين كامپيوتـري كه قادر به ذخيـره كردن برنامه بود به نام «ادواك» توسط دكتـر نيومن ساخته شد كه اساس كامپيوترهاي امروزي قرار گرفت.
تا پيش از سال 1955 براي فعاليتهاي تجاري يا كارهاي عملي، كامپيوترهاي ويژهاي ساخته ميشد كه مشخصات آنها تنها جوابگوي يكي از امور اداري، تجاري يا عملي بود. اين دسته از كامپيوترهـا به كامپيوترهاي نسل اول معروفند. در اوايل دهه 1950 بـا ورود ترانزيستور به بازار و استفاده از آن در كامپيوتر و همچنين به كاربردن حلقههاي كوچك مغناطيسي به عنوان حافظه، تغييرات عمدهاي در كامپيوترها ايجاد گرديد. اختراع ترانزيستور كامپيوترهاي جديد را كوچكتر، سبكتر و قابل اعتمادتر كرد. همچنين مصرف برق آنها را به مقدار زياد كاهش داد. از آن زمان به بعد شركتهاي سازنده تلاش كردند تا كامپيوترهاي همه منظوره به بازار عـرضه كنند تا جوابگـوي اغلب امـور تجاري و علمي باشند. نخستين سـري كامپيوترهـايي كه ترانزيستور در آنهـا به كار رفته بود در سال 1959 عرضه شد اين سري از كامپيوتـرهـا به كامپيوترهاي نسل دوم معرف شدند. از ماشينهـاي معـروف ايـن نسل مـيتوان IBM 1901، IBM 1620، IBM 700 را نام برد. كامپيوترهاي نسل دوم در واقع اولين كامپيوترهايي بودند كه غير از دانشگاهها و مؤسسات تحقيقاتي در مؤسسات دولتي و شركتهاي خصوصي براي انجام امور غيرعلمي نيز به كار گرفته شدند(عبادی،رحیم،1383).
نخستين كامپيوتري كه در ايران نصب گرديد از نسل دوم و مدل IBM 1620 بود كه در سال 1341 در كنسرسيوم نفت تهران به كار گرفته شد. همچنين سرشماري سال 1345 نيز با استفاده از كامپيوترهاي نسل دوم IBM 1901 انجام گرديد.براي ساختن كامپيوترهاي سريعتر و قويتر، كوششها همچنان ادامه داشت تا در اوايل 1960 نخستين كامپيوتر نسل سوم به بازار عرضه شد. اين كامپيوتر كه از سري IBM 1360 بود و براي ساختن آن 5 ميليارد دلار سرمايهگذاري شده بود، بزرگترين پروژه مالـي بحث خصوصي تا آن تاريخ به شمـار ميرفت. اين كامپيوترهـا كه مدلهاي گوناگوني از نظر ظرفيت و سرعت كار داشت در هر دو امور تجاري و علمي قابل استفاده بود.بزرگتـرين تحول در اين نسل از كامپيوترهـا، ساختن وسايل ضبـط اطلاعـات با قـابليت دستـرسي مستقيم بود. علاوه بر آن در اين نسل از كامپيوترهـا، سعي شده است تا قطعات مدارها را كوچكتر و با حجم كمتر بسازد. بدين ترتيب مدارهاي مجتمع به وجود آمدند.
در اوايل سال 1970 روشهاي جديدتري در ساخت و بهرهگيري از كامپيوترهـا به كـار بـرده شد كه بسيـاري از دستاندركاران، آنهـا را نسل چهـارم ناميدند. مهمتـرين تغييرات در سختافزار كامپيوترهاي نسل چهارم به كار گرفتن مدارهاي مجتمع با تـراكم زياد و تـراكم متوسط بهـره گرفتند و در نسل چهـارم از تراكم بالا و خيلـي بالا استفـاده ميكنند. نسل چهارم همچنين از حافظه نيمه هادي و ريزپردازنده، سيستمهاي محاورهاي، پردازش مستقيم و شبكههـاي كامپيوتري بهره جسته است. توسعه و پيشرفت سختافزار كامپيوترهاي كنوني در مقايسه با نسلهاي قبلي با بررسي چند عامل، نظير سرعت، اندازه، هزينه و ظرفيت حافظه بيشتر روشن ميشود(همان منبع).
اينترنت زندگي خود را به آرامي يك پروژه در وزارت دفاع ايالات متحده آغاز نمود. مـاهيت ابتدايـي آن يك پـروژه محض نظامي و انگيزه ايجـاد پاسخ به پـرتاب ماهواره اسپونتيك بود.اينترنت، آنقدر بزرگ و گسترده است كه هيچ كس نميتواند ادعـا كند، كه تمام، و يـا حتي بخش مشخصي از آن را ميشناسد. شـروع اين شبكه عظيم به طرحـي به نام ARPANET بـرميگـردد. هدف اين پـروژه اتصال چند رايانه بـا فاصله زياد از يكديگر به منظور تبادل اطلاعات نظامي و دولتي در آمـريكا بود. در اواخـر دهه 1950 ميلادي اتحاد جماهير شـوروي سابق بـا پرتاب فضا پيماي اسپوتنيك ثابت كرد كه ميتواند با استفاده از موشكهاي قارهپيمـاي خود را به راحتي تأسيسات حياتي ايالات متحده و از جمله شبكههاي ارتباطي را مورد حمله قرار دهد. در پاسخ به اين حمله در سال 1968 آژانس پروژههاي تحقيقاتي پيشرفته ARPA پروژهاي را تحت نام ARPANET شروع نمود(عبادی،رحیم،1384).
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب